ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«Αξιολογώντας την ευημερία και τις ανισότητες στις ευρωπαϊκές περιφέρειες: Μετρήσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες πολιτικής»
Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 στις 18:00 το KMOP Policy Center και το Ethos Lab – Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αξιολογώντας την ευημερία και τις ανισότητες στις ευρωπαϊκές περιφέρειες: Μετρήσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες πολιτικής».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
- Mikuláš Dzurinda (Πρόεδρος του Wilfried Martens Centre for European Studies, πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβακίας),
- Henrietta Moore (Καθηγήτρια στο University College London, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Institute for Global Prosperity),
- Paul Dolan (Καθηγητής στο London School of Economics and Political Science),
- Πύρρος Παπαδημητρίου (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διευθυντής του KMOP Policy Center),
- Γιώργος Μέλιος (Ιδρυτής Ethos Lab – Centre for Governance and Sustainability Research).
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων απαιτεί τη βαθιά κατανόηση και ανάλυση πολύπλοκων κοινωνικοοικονομικών σχέσεων, οι οποίες δεν καλύπτονται από παραδοσιακούς δείκτες οικονομικής μεγέθυνσης όπως το ΑΕΠ. Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα στρέφεται στην παραγωγή νέων σύνθετων δεικτών μέτρησης κοινωνικής ευημερίας για τη χάραξη και αξιολόγηση πολιτικών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η πιλοτική (beta) έκδοση ενός νέου εργαλείου, του καινοτόμου σύνθετου δείκτη κοινωνικής ευημερίας Reframing Welfare Index (RWI), που αναπτύχθηκε από το KMOP Policy Center και το Ethos Lab – Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία.
Ο RWI αποσκοπεί στην αποτύπωση και ανάλυση της κοινωνικής ευημερίας στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοποιώντας στοιχεία από το 2002-2021, με τη χρήση καινοτόμων στατιστικών μεθοδολογιών ο RWI αποτυπώνει την κοινωνική ευημερία μέσα από 21 μετρήσιμους πυλώνες ευημερίας και συνολικά 187 κοινωνικοοικονομικούς δείκτες. Κάθε επιμέρους δείκτης έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές διαστάσεις της εγχώριας πολιτικής και να επιτρέπει τη σύνδεση χρηματοοικονομικών ροών (επενδύσεων) και κοινωνικοοικονομικών αποτελεσμάτων.
Ο RWI αποτελεί ένα σύγχρονο καινοτόμο εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και αξιολόγηση δημοσίων πολιτικών. Το εύρος και πλήθος των στατιστικών δεδομένων που αναλύθηκαν για την παραγωγή του μπορούν με τις κατάλληλες μεθοδολογίες να συμβάλουν στην αξιολόγηση των επιπτώσεων προγραμμάτων, δράσεων και επενδύσεων στην κοινωνική ευημερία.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, δηλώνοντας συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_y-cx1t-iTcKGJrqD3qas4g
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης ΕΔΩ.
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά εάν μπορούσατε να προωθήσετε την εκδήλωση στο δίκτυό σας, ώστε να ενημερωθούν οι φοιτητές-τριες του τμήματος. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.