ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Η 2Η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ»”

390

ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δελτίο Τύπου

 Η 2η Ημερίδα «Πρόσβαση Παντού»

Η 2η Ημερίδα «Πρόσβαση Παντού» πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας “Μελίνα Μερκούρη”, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Πειραιά με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ενώ είναι υπό την αιγίδα της Ε.Α.Ο.Μ. ΑΜΕΑ, της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη  τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση για τα ζητήματα της προσβασιμότητας που λύθηκαν με νομοθετικές παρεμβάσεις και να αναδειχθούν οι αλλαγές σε προϊόντα, υπηρεσίες και ψηφιακές ευκολίες.  που οδηγούν στην ισότητα των πολιτών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης παρατήρησε ότι κυρίαρχη αποστολή του Πανεπιστημίου είναι να εμπνέει ηθικές αξίες  και ανάμεσά τους εξέχουσα θέση έχει η έννοια της πρόσβασης παντού και για όλους, το δε Πανεπιστήμιο Πειραιώς την κάνει πράξη σε όλα τα επίπεδα.

Ο Αλεξ Ταξιλδάρης Παραολυμπιονίκης  και αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 αντικαθιστώντας τον Γεώργιο Καπελλάκη πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής τόνισε πως ένα σωστά δομημένο περιβάλλον δίνει σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες.

Από το πάνελ ο  Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης  ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο για τα άτομα με αναπηρίες, τι έχει σχεδιαστεί, ποιο μέρος του έχει υλοποιηθεί και τι απομένει να γίνει στο μέλλον.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Δόμνα Μιχαηλίδου συνέχισε παρατηρώντας ότι οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ίδιες και η ισότητα στην ευκαιρία επιτρέπει την άσκηση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Η Ανθή Κατσιρίκου, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασε στην πράξη την ευαισθητοποίηση του Πανεπιστημίου στην παροχή υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία με το να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, να δημιουργεί κατάλληλο υλικό, να διαμορφώνει κατάλληλα τις εγκαταστάσεις της και να εκπαιδεύει το προσωπικό της σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση κοινού με αναπηρίες.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης και η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη παρέδωσαν τιμητικές πλακέτες στον  Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Δόμνα Μιχαηλίδου για το σημαντικό έργο τους.

Επίσης βραβεύτηκε ο Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Goalball Ανδρών Αντώνης Ανάστο και οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Γιάννης Σκουρμπούτης και Σωκράτης Διγγόλης.

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Υποφάντης.

Με την παρουσία τους τίμησαν την ημερίδα οι, Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής,  Γιώργος Γεραπετρίτης Βουλευτής Επικρατείας, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαρία Συρεγγέλα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Θανάσης  Στρίγκας Αντιπρόεδρος του ΣΕΦ, Ντόρα Πάλλη Υποδιευθύντρια στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Γιώργος Μαυρωτάς  Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Μελάς Βουλευτής, Σπανάκης Βασίλειος Βουλευτής,  Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας –  Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Δημήτρης  Καρύδης Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη Εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Αττικής, Γιάννης Λαγουδάκος πρώην Δήμαρχος Περάματος, Αλεξ Ταξιλδάρης Παραολυμπιονίκης  και αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 αντικαθιστώντας τον Γεώργιο Καπελλάκη πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Κωνσταντινιά Σωτηριάδη Ειδική Γραμματέας αντικαθιστώντας την Προέδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) Ιωάννα Καρυοφύλλη, Κώστας Βενετσάνος και  Σπύρος Μπιμπίλας πρόεδρος στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,  Ανάστος Αντώνης  Ομοσπονδιακός Προπονητής Γκόλμπολ Ανδρών με τον Γιάννη Σκουρμπούτη και τον Σωκράτη Διγγόλη αθλητές της Εθνικής Ομάδας Goalball.

Χορηγοί επικοινωνίας της ημερίδας ήταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πειραιά Κανάλι Ένα 90,4 FM, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα “WeSports”.

Οι φωτογραφίες είναι του Σεβαστιάδη Κωνσταντίνου και του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πειραιά, Κανάλι Ένα 90,4 FM