OPEN CALL_ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ+ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ FORUM INTERNATIONALE WISSENSCHAFT ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ @ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

2318

Αρχαίο Δράμα & Πολιτικές Επιστήμες 

Open Call_Σεμινάρια/Εργαστήρια 

Από ερευνητές+καλλιτέχνες του Forum Internationale Wissenschaft του Πανεπιστημίου της Βόννης

@Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δωρεάν Συμμετοχή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:  https://www.mcf.gr/index.php/el/ta-nea-mas/1736-forum-internationale-wissenschaft  

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 5/07/2019 


Απευθύνεται σε: Μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές / σπουδαστές και ερευνητές, ανεξάρτητους νέους καλλιτέχνες και νέους ακαδημαϊκούς των παρακάτω αντικειμένων: παραστατικές τέχνες, μουσική, τέχνη του ήχου, εικαστικά, τεχνολογία, δραματουργία, πολιτικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες. 

 

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, η ιδρυτική ιστορία της δημοκρατίας ως Παν-ευρωπαϊκής Ουτοπίας τέθηκε και πάλι υπό αμφισβήτηση. Κάτω από πολλές συνθήκες, έχει μετατραπεί σε μια δυστοπική ιστορία της απώλειας και της επιθυμίας, καθώς εμφανίστηκαν νέες εθνικιστικές τάσεις και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αναγκάστηκαν να αγωνιστούν ενάντια σε αντιδημοκρατικές φωνές. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική θεωρία, καθώς και το πολιτικό θέατρο, επέστρεψαν για μία ακόμη φορά στις λεγόμενες καταβολές τους, στην αθηναϊκή πόλιν των Μεγάλων Διονυσίων και των Δραματικών Αγώνων, ως πραγμάτωση μιας κοινωνίας φαινομενικά ενωμένης σε κοινές αξίες. Οι σύγχρονοι προβληματισμοί με όρους και με ιδέες που προέρχονται από την ελληνική αρχαιότητα και το θέατρο παίζουν σημαντικό ρόλο στον πολιτικό διάλογο και στον ανα-στοχασμό της κοινωνίας. Αρχές και θεωρίες, όπως αυτή του κοινωνικού ανταγωνισμού (βλ. Χάνα Άρεντ, Σαντάλ Μουφ), της πολιτικής προσέγγισης (βλ. Ζακ Ρανσιέρ, Ερνέστο Λακλάου) ή των πολιτών ως μοντέλο για ατομική παρουσία και συμμετοχή στα κοινά και ενεργή πολιτική στάση, τίθενται πάλι σε αμφισβήτηση.

Στόχος είναι η παραγωγή διαλόγου επάνω στο αρχαίο δράμα και την πολιτική μέσα από τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται γύρω από τους άξονες του ΣΩΜΑΤΟΣ, του ΧΩΡΟΥ και του ΧΡΟΝΟΥ, ως τις κύριες διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας και του παγκόσμιου μοντέλου.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_Σεμινάρια_Εργαστήρια_Υποέργο_Α.Δ.Δ.Κ.Π_2019 Πρόσκληση_Εκδήλωσης_Ενδιαφέροντος_Σεμιναρια_Εργαστήρια_Υποέργο_Α.Δ.Δ.Κ.Π_2019_