EUROGEOSS SHOWCASES: APPLICATIONS POWERED BY EUROPE (E-SHAPE) ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1140

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ/Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ),

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου με τίτλο «EUROGEOSS Showcases: Applications powered by Europe (E-SHAPE) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΣΗΣ: Physicist / Mathematician

Στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης προκηρύσσεται μία (1) θέση έκτακτου προσωπικού, Φυσικού ή Μαθηματικού, για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου, που θα απασχοληθεί στο ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ, με κωδικό θέσης: ΠΕΜΑ1.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο φιλοξενεί το Κέντρο Αριστείας BEYOND, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τεχνολογίες αιχμής στη Δορυφορική Παρατήρηση της Γης και έχει καταφέρει να τοποθετηθεί ανάμεσα σε παραδοσιακά Ευρωπαϊκά ιδρύματα και φορείς του χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο διαχειρίζεται μια σειρά από Ευρωπαϊκά έργα χρηματοδότησης και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σταθερή ομάδα τριάντα περίπου επιστημόνων.

Το αντικείμενο της σύμβασης σχετίζεται με τη δημιουργία και λειτουργία σε επιχειρησιακό επίπεδο ενός συστήματος που θα πραγματοποιεί την πρόγνωση νεφών καθώς και των οπτικών τους ιδιοτήτων με τη μέθοδο της διανυσματικής ανάλυσης κίνησης νεφών (Cloud Motion Vector, CMV) για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και Βορείου Αφρικής. Τα δεδομένα νέφωσης προέρχονται από τον γεωστάσιμο μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat. Ο επιθυμητός ορίζοντας πρόγνωσης ορίζεται στις 0-6 ώρες, ενώ η ακρίβεια των προγνώσεων θα αξιολογηθεί ως προς τις πραγματικές δορυφορικές εικόνες. Ο υποψήφιος απαιτείται να έχει εμπειρία σε τεχνικές image processing, cloud identification, wind fields, probablilistic models καθώς και άριστες γνώσεις προγραμματισμού (C++ ή/και Matlab) σε περιβάλλον linux ή/και windows server. Η έρευνα και η τεχνολογία που θα αναπτύξει ο συνεργάτης θα εφαρμοστούν πάνω σε θέματα ηλιακής πρόγνωσης της ηλιακής ενεργειακής στα πλαίσια του ερευνητικού έργου E- SHAPE H2020.

Τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν σε παραδοτέα που θα αποτυπωθούν στις συμβάσεις που θα συναφθούν ανάμεσα στο ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ και στο επιλεγέν προσωπικό. Η ορθή εκτέλεση και ο έλεγχος των παραδοτέων του έργου θα πιστοποιείται με βεβαίωση παραλαβής και καλής εκτέλεσης του έργου, η οποία θα υπογράφεται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου Χ. Κοντοέ και τον ερευνητή του ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ Σ. Καζαντζή.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Η σύμβαση θα είναι διάρκειας έως δώδεκα (12) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του έργου και συνολικού κόστους έως είκοσι εννέα χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (29.600€) συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων, φόρων, εισφορών κλπ, σύμφωνα με τα προσόντα των επιλεγέντων υποψηφίων.

ΤΟΠΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ως τόπος απασχόλησης του έκτακτου προσωπικού ορίζεται η έδρα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, Τ.Κ. 15236 Πεντέλη, Ελλάδα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Οι ενδιαφερόμενες/οι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:

  1. Πτυχιούχος θετικών επιστημών (ενδεικτικά τμήματος Φυσικής ή Μαθηματικών) από ΑΕΙ/ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  2. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικός τίτλος με κατεύθυνση στα ατμοσφαιρικά προγνωστικά μοντέλα και εφαρμογές από ΑΕΙ/ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  3. Εκτεταμένη εμπειρία σε εφαρμογή τεχνικών μηχανικής μάθησης
  4. Γνώσεις και εμπειρία χρήσης ή/και διαχείρισης βάσεων δεδομένων
  5. Εμπειρία σε χρήση προγνωστικών ατμοσφαιρικών μοντέλων και μοντέλωνκίνησης νεφών.
  6. Άριστη γνώση τουλάχιστον μιας γλώσσας scripting (π.χ. Matlab, C++)
  7. Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας με δυνατότητα στην συγγραφήεπιστημονικών εργασιών, αναφορών, και παραδοτέων στην Αγγλική γλώσσα.

ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

  1. Επιστημονικό έργο (δημοσιεύσεις, συνέδρια).
  2. Εμπειρία σε χρήση Deep Learning βιβλιοθηκών
  3. Εμπειρία σε χρήση και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων και δεδομένων δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης της Γης.

Physicist Mathematician_e-shape_EAA